Príčiny mužskej neplodnosti

Mladí muži sú dnes na tom horšie ako štyridsiatnici!

Postav dom, zasaď strom, sploď syna a už sa len staraj. Takéto bolo poradie životných priorít v nedávnej minulosti. Časy sa zmenili a priority tiež. Kým sadením stromov sa dnes takmer nikto nezaoberá, dať si postaviť dom je pre mnoho mužov neraz oveľa menší problém než počať dieťa.

Indície vravia, že niekde je „pes zakopaný“ a ten, čo môže mať problém so splodením potomka môžete byť aj vy? Je pravdou, že v Európe sa mužský faktor na neplodnosti páru podieľa cca v 50%.  Odsledovaným faktom je aj to, že staršie generácie mužov majú lepší spermiogram ako mladíci. Toto sú najčastejšie príčiny neplodnosti:

Životný štýl

Neduhy ako fajčenie, alkohol, ale paradoxne aj šport, či strava. Pohyblivosť spermii a teda aj ich schopnosť počať znižuje aj obezita, sedavé zamestnanie, nedostatok spánku, stres. Negatívny vplyv na dozrievanie spermií má aj zvýšená teplota mieška a semenníkov.

 „Vedci z írskej Trinity College Dublin objavili pravdepodobne najplodnejšieho írskeho muža; do roku 2006 mal na svete viac než tri milióny potomkov.“

Zdravý muž

Postrach každého muža

Častými príčinami býva nezostúpený semenník, varikokéla (rozšírenie žíl semenníka). Zápal príušných žliaz (mumps) býva niekedy komplikovaný zápalom semenníkov. Táto komplikácia má u 30-80% postihnutých za následok neplodnosť, lebo vírus poškodzuje semenotvorné bunky. Medzi výnimočné príčiny mužskej neplodnosti zaraďujeme aj niektoré anatomické problémy a tiež poruchy ejakulácie, keď k nej buď vôbec nedochádza alebo muž ejakuluje do močového mechúra.

Úrazy

Spomeniete si na viacero úrazov (napríklad pri športe) spojených s vašim pohlavným ústrojenstvom? Veľa chlapov sa spolieha na to, že dôsledok je zanedbateľný, pretože erekcia funguje tak ako má. Nič neriskujete, ak sa dáte vyšetriť.

Potraviny či lieky

I keď súčasná doba prispela k zvýšeniu počtu zdravo sa stravujúcich mužov, viacerí si doprajú údeniny. Tie majú na kvalitu spermii zlý vplyv. Negatívne pôsobia aj niektoré lieky, napr. Furantoin, Tetracyklin, Gentamycin, Erytromycin, Cimetidin, Cyklosporin a priemyslové jedy: zlúčeniny chlóru, kadmia, olova a mangánu.

Ak sa vám dlhodobo nedarí otehotnieť, zúfať nie je riešenie, no začať konať áno. S partnerkou nič nepokazíte, ak budete dodržiavať zdravý životný štýl ruka v ruke s užívaním výživových doplnkov pre podporu plodnosti. Kľúčová je však v tomto štádiu návšteva odborníka.