Mýty o mužskej neplodnosti

Množstvo párov by si želalo mať veľkú rodinu, ale často sa stáva, že keď sa rozhodnú pre dieťa, nedarí sa im počať. Celkovo musí takýmto problémom čeliť 10 až 15 percent dvojíc. Dôvodom môže byť okrem iného aj neplodnosť jedného
z partnerov, pričom nie vždy je na vine žena, čoraz častejšie sú to práve muži. V súvislosti s týmto problémom koluje však množstvo mýtov a poloprávd, ktoré strašia verejnosť, a pritom sú od skutočnosti na míle vzdialené.

Muži si nechcú dať urobiť testy na plodnosť

Muži sú vraj presvedčení, že ak sa im nedarí počať vytúženého potomka, na vine je rozhodne ich partnerka. Iste, väčšina mužov sa vyšetrenia u lekára a hodnotenia svojej mužnosti obáva, ale najnovšie prieskumy ukazujú, že až 92,4 percenta mužov by si dalo vyšetriť kvalitu spermií, ak by skutočne mali problém s počatím. Občas je jednoducho lepšie sa ich spýtať na rovinu ako vynášať neoverené „súdy“.

Ak pár nemôže počať, musí muž zmeniť život o stoosemdesiat stupňov

Vôbec nie je pravda, že ak pár nemôže počať a neexistuje regulárny dôkaz o neplodnosti jedného z dvojice, musí sa muž začať vo všetkom obmedzovať. Prirodzene, kvalita spermií je na počatie potomka dôležitá, ale to neznamená, že sa pre hrozbu poranenia dolných partií musíte vzdať obľúbeného športu. Stačí rozumne upraviť životosprávu, aby spermie mali dostatok potrebných živín, obmedziť alkohol a prestať fajčiť. „Základom je správna kombinácia antioxidantov, aminokyselín a vitamínov, konkrétne myo-inozitolu, L-karnitínu, L-arginínu, zinku, selénu, vitamínu E a kyseliny listovej. Nachádzajú sa napríklad vo výživovom doplnku na podporu plodnosti pre mužov,” odporúča andrológ MUDr. Hrivňák, PhD.

S vekom sa znižuje počet spermií

Počet spermií s vekom muža vôbec nesúvisí. Mnohí päťdesiatnici majú lepší spermiogram ako 20-roční mladí chlapci.
So zvyšujúcim sa vekom však klesá ich kvalita a začínajú sa tvoriť spermie s chybami v genetickom kóde.

Vyšetrenie plodnosti u urológa je bolestivé

Práve naopak, vyšetrenie plodnosti mužov u urológa či andrológa je bezbolestné. Samozrejme, nejde o žiadnu príjemnú záležitosť, najmä ak do procesu započítame mužské ego, ale rovnakými intímnymi vyšetreniami musí prejsť aj žena, takže sa nie je na čo vyhovárať. „Nestačí urobiť spermiogram a skonštatovať, že nie je najlepší, treba pátrať po príčinách, lebo iba keď poznáme príčinu, je možné ju ovplyvniť. A to dnešná medicína naozaj vie,“ upozorňuje MUDr. Hrivňák, PhD.

Neplodnosť je nevyliečiteľná

Nie je to pravda. Na začiatok je dôležité vyhľadať lekársku pomoc a správne stanoviť diagnózu. Na jej základe sa následne dajú niektoré formy mužskej neplodnosti úspešne liečiť pomocou hormonálnej liečby.